Deze 15 medische middeltjes mogen niet in je koffer ontbreken

goed voorbereid op vakantie

Het liefst pak je je koffer natuurlijk vol met leuke zomerkleren maar als je een paar vierkante centimeter reserveert voor deze medische middelen, kun je jezelf en je reisgenoten veel klachten besparen. Het laatste waar je tijdens je vakantie in het buitenland een bezoekje aan wil brengen is de lokale huisartsenpost. Wees dan ook voorbereid op de meest voorkomende klachten tijdens de vakantie: huiduitslag, insectenbeten, diarree en oorpijn. Dit zijn de kwalen waar de meeste vakantiegangers contact over opnemen met het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen met medische vragen voor zorg op afstand.

Huisarts Jeroen van Zwanenburg hoort het vaak tijdens de vakantieperiode in het medisch contactcentrum van Medicinfo: ‘Mensen gaan in het buitenland met een klacht over een lichte oorpijn naar de lokale huisarts en komen buiten met een tas vol antibiotica waarvan ze twijfelen of dat nou wel de juiste remedie is.’ Gelukkig zijn veel klachten zelf snel te verhelpen en is een bezoek aan een buitenlandse arts mede hierdoor niet (direct) nodig. Jeroen van Zwanenburg: ‘Als je een aantal basismiddelen in je toilettas meeneemt kun je veel klachten al verhelpen of voorkomen. Natuurlijk raden we bij twijfel of onzekerheid over een klacht altijd aan om contact op te nemen met een vakantieapp- of hulplijn voor zorg op afstand of natuurlijk je eigen huisarts.’

Wat niet mag ontbreken in je koffer

De meest voorkomende klachten lijken niet al te ernstig maar op het moment dat je er last van hebt wil je er toch zo snel mogelijk van af. Gelukkig kun je ze ook verhelpen of verminderen met deze basismiddelen die helaas toch nog vaak ontbreken in de koffer.

1. Een zonnebrand lotion met factor 30 tot 50
Je verbrandt veel sneller dan je denkt; je bent veel buiten en je huid krijgt veel zonuren, met name tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon sterk. Zorg dat je altijd een kleine tube in je tas bij je hebt. Vooral je gezicht, voorhoofd, schouders en bovenarmen zijn kwetsbare gebieden.

2. Een pet of hoed
De meest praktische oplossing tegen felle zon in het zuiden van Europa of in de bergen. Ook met bewolkt weer kun je verbranden. Nederlanders komen chronisch zon tekort en hebben de neiging om in het voorjaar als een dolle alles te willen inhalen. Vergeet niet, een hoed of pet of zonnebrand beschermt niet alleen tegen zonnebrand, maar verkleint ook de kans op het krijgen van huidkanker en houdt de huid jong.

3. Aftersun
Huidklachten door zonnebrand en allergie zijn de meest gehoorde klachten tijdens de vakantie. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar blijkbaar zijn we niet voorzichtig genoeg. Ben je veel in de zon geweest zorg dan voor verkoeling en smeer je na het douchen in met aftersun of een verkoelende gel, bijvoorbeeld met Aloë Vera.

4. Deet
Een anti-insectenmiddel, zoals deet, is iets wat mensen op het laatste moment nog vaak vergeten. Neem het altijd mee in je toilettas en laat je goed adviseren bij je drogist of apotheek. Ben je desondanks toch de pineut: ga niet krabben aan beten of steken van insecten, dit veroorzaakt ontstekingen!

5. Tandpasta
Altijd handig als je toch gestoken bent door een mug of insect. Als je geen zalf bij je hebt helpt tandpasta ook. Hier zit menthol in en dit werkt goed tegen de jeuk.

6. Thermometer
Een thermometer is simpel om mee te nemen en heel handig om toch te weten of je koorts hebt. Het voelen met de hand van je eigen temperatuur blijkt toch heel moeilijk. Meten is weten!

7. Pijnstillers
Bij oorpijn, hoofdpijn of een andere pijnklacht is paracetamol vaak al voldoende om de ergste pijn te stillen. Neem altijd een pakje mee om voorkomen dat je plots op zoek moet naar een pijnstiller. Je voelt je misschien helemaal gezond als je in het vliegtuig stapt maar op het moment dat je het nodig hebt, heb je spijt dat je paracetamol nog thuis in de badkamer ligt.

8. Neusspray
Veel mensen hebben last van hun oren in het vliegtuig. Een simpele neusspray een kwartier voor het landen of stijgen helpt tegen de druk op de oren.

9. ORS zakjes
ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water en goed om mee te nemen. Met name in Azië en Afrika kun je vrij gemakkelijk diarree krijgen. Kinderen kunnen ORS ook gebruiken bij waterdunne diarree en braken. Zorg er altijd voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. ORS kan hierbij helpen maar als je dit niet hebt, drink dan (schoon) water of maak bouillon.

10. Diarreeremmers (loperamide)
Als je desondanks toch last krijgt van diarree is het goed om loperamide bij je te hebben. Het blijft belangrijk om dit met beleid te gebruiken want diarree is ook een natuurlijke manier om je lichaam te schonen van besmetting met allerlei virussen of parasieten. Maar als het doorslaat kan een diarreeremmer handig zijn, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Gebruik dit middel alleen bij diarree zonder koorts of bloed- of slijmbijmenging. Dit middel is overigens niet geschikt voor jonge kinderen.

11. Tekenpincet
Verblijf je veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.

12. Condooms
In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland.

13. EHBO setje
Een verbandset met pleisters, schaar en steriele gazen. Eventueel steri-strips voor snijwonden, zwachtels en veiligheidsspelden.

14. Ontsmettingsmiddel
Denk hierbij aan Betadine jodium zodat je wondjes zelf kunt ontsmetten. Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden.

15. Middel tegen lucht-, zee- en wagenziekte
Tot slot reistabletten voor als je klachten krijgt tijdens het reizen. Neem deze circa 1 à 2 uur voor vertrek in.

Naast het meenemen van bovenstaande middelen zijn er nog andere gezondheids- en veiligheidstips die we je nog extra willen meegeven:
1. Pas op voor de uitlaat van die leuke scooter die je gaat huren! Heb je een brandwond? Koel deze dan minimaal 30 minuten met lauw water.
2. Aai geen vreemde dieren, hoe schattig ze er ook uitzien. Pas goed op bij het bezoeken van grotten om te voorkomen dat je door vleermuizen met hondsdolheid wordt besmet.

Gratis hulplijnen

Zorg dat je voor je vakantie de nummers en apps van Nederlandse medische diensten in en op je telefoon hebt staan zodat je zorg op afstand kunt inschakelen. Deze diensten zijn gratis en 7 dagen per week te bereiken. Kijk op de website van je zorgverzekeraar om te zien welke diensten voor zorg op afstand op vakantie zij aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *